Unpaid Leaves

All unpaid leaves must be authorized by the
District. Leaves of absence may be granted
up to a period of twelve (12) months and are
to be requested at least thirty (30) days prior
to beginning the leave.

Employees on unpaid leave retain their
seniority and benefits upon return from
leave. During the unpaid leave, benefits may
be purchased at the District rate, subject to
insurance carrier terms. Upon return to
work the employee may be eligible for
reassignment within the District, if a vacancy
exists for which the employee is qualified.

Medical/pregnancy leave for up to four (4)
months will be granted with return to same
position held at time of leave, unless a
reduction in force results in layoff.

For categories that apply for unpaid leave
of absence, see Article 12.

Both OSCD and OSEA have
collaborated to put together this brief
summary of information about leaves.

Please refer to your Collective
Bargaining Agreement for full details
on each leave.

Q:

Questions and Answers

About Leaves:

If | am out of sick leave, can | be
allotted any more?

No

Can | use sick leave to care for a
sick child?

Yes. An employee may use any
amount of their accumulated sick
leave to care for a member of the
employee’'s  “Immediate  Family”.
(Article 16)

I want to take an extended
vacation at Thanksgiving time.
What kind of leave can | use for
that?

You may not use personal leave to
extend a vacation. With approval
from the District, you may be able to
take unpaid leave.
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EVERYTHING YOU WANTED
TO KNOW ABOUT LEAVES...

BUT WERE AFRAID TO ASK...

Oregon City School District classified employees
are granted various types of leaves in the
Collective Bargaining Agreement. These are
some specifics to clarify the kinds of leaves
available, how they are accessed, and what
guidelines are to be followed by the employee,
school, and District.



SICK LEAVE

Employee’s lliness

Classified employees receive ten (10) days of
sick leave each year to be used for their own
illness or injury. Sick leave may also be used
for doctor or dentist visits that must be
scheduled during the workday. Accumulated
sick leave may be used each year when an
absence is required due to an illness of the
employee's immediate family.

When an employee is absent from work for
five (5) or more days, the District may ask
for an attending physician's certification of
the illness.

"Immediate family" means:

e  Spouse.

e  Children, grandchildren, or grandparents.

e  Parents and siblings of employee or spouse.

e Others who are living in the employee's
house.

Accumulated sick leave may also be used for
pregnancy and parental leave for newborn
childcare or adoption. Insurance benefits
continue as long as accumulated sick leave is
used or the employee qualifies for OFLA or
FMLA. When paid benefits are no longer
available, the employee may purchase
insurance at the District rate.

FMLA and OFLA

Accumulated sick leave may be used for
family ilinesses qualifying under the Family
Medical Leave Act (FMLA) and/or Oregon
Family Leave Act (OFLA). To determine if a
family illness qualifies for FMLA or OFLA,
contact the Human Resources Office. It is
important to note that both FMLA and
OFLA will require an attending physician’s
certification that the family member is ill with
one of the qualifying illnesses and that the
employee is the primary care giver. Call HR
or your OSEA rep. for more information.

BEREAVEMENT LEAVE

The district provides up to five (5) days of
paid leave for bereavement. In addition, if an
employee qualifies for OFLA, they may take
up to two full weeks (10 working days) for
bereavement. OFLA and District
Bereavement will be used concurrently. The
employee’s accumulated sick leave will be
used for any number of days beyond five (5)
days.

Bereavement may be used for the following
categories:

PERSONAL LEAVE

Personal leave is a negotiated benefit, not a
leave of right. It is to be used only when
needed. Not everyone is expected to use all
allotted days each year. Use on Mondays or
Fridays is discouraged. Classified staff are
granted three (3) days of non-accumulative
personal leave yearly.

Personal Leave Use

Personal leave shall be granted for:
e Medical, legal, or business of a personal
nature.
e Religion.
e Family lliness.
e Emergency reasons necessitating absence
during school hours.
Personal Leave shall not be granted for:
e  Recreation or leisure matters.
o Activities related to a second business or
occupation.
e  Extending a vacation or holiday.

e Spouse.

e  Children, grandchildren, or grandparents of
teacher or spouse,

e Parents or siblings of teacher or spouse.
Step-relatives of teacher or spouse.

e Other persons who have lived in the
teacher's household as family members.

e  Persons with whom the teacher has lived as
a family member-.

e  Close friend (one leave day allowed).

Guidelines (See Article 12)

e 72 hours in advance notification (except
in the case of an emergency.

e The emergency/business leave may not
be used to extend the employee’s
vacation or holiday season or to
participate in litigation against the
District.

e If an employee has used all emergency
leave due in part to inclement weather,
the employee may apply to the
superintendent or designee for up to
one additional day of emergency leave.




